Theatergroep De Horde

Theater Het Badhuis
Nijmegen-Oost

De Horde laat andere werelden zien

Soms subtiel anders, soms radicaal. Werelden waarin de bezoeker even kan verdwijnen, waarin men niet kan wegscrollen, op pauze kan zetten of uit kan drukken. Werelden waar men niets anders kan doen dan erin meegaan en zich ertoe verhouden.

De Horde laat andere werelden zien met eigen producties en door samen te werken met jonge makers en andere gezelschappen. De jeugdtheatergroep doet dit door diverse kunstvormen zoals tekst, dans, objecttheater en camera’s met elkaar te combineren.

Theater is de enige kunstvorm waarbij een gedeelde creatie ter plekke plaatsvindt, recht voor onze ogen. Het is een levendige, ademende vorm van kunst die nooit hetzelfde is. Met De Horde wil ik kinderen die ervaring geven. Samen verdwijnen in een andere wereld.“ –  Ramses Graus, artistiek leider De Horde

Het doel is om naast de producties een nauwe band te smeden met de lokale gemeenschap en het Badhuis om te vormen tot een bruisende culturele maak- en ontmoetingsplek voor buurtbewoners, liefhebbers van jeugdtheater en ver daarbuiten.

Ramses Graus: een gevestigde naam in de theaterwereld

Met een rijke geschiedenis als theatermaker en een divers portfolio aan successen, waaronder prijswinnende voorstellingen, staat Ramses Graus aan het artistieke roer van De Horde.

Na jaren acteren, regisseren en deel te zijn geweest van het artistieke kernteam van het BIS-gezelschap Het Filiaal Theatermakers brengt Ramses zijn talent naar Nijmegen om een nieuw tijdperk van jeugdtheater in te luiden. De laatste voorstelling POPpulisme, die hij mee ontwikkelde voor Het Filiaal Theatermakers won, onlangs een Gouden Krekel.

De aftrap: Biografie van een Vlieg – kerstvoorstelling 2023

In december 2023 ging De Horde van start met zijn eerste voorstelling, Biografie van een Vlieg: een theaterbewerking van het gelijknamige boekje van Jaap Robben. Biografie van een vlieg beschrijft het leven van een vlieg, de 23 dagen van geboorte tot dood, en zijn vriendschap met een buizerd. Een prachtige tekst waarbij de boodschap van De Horde tot uiting komt: ‘Wees jezelf, ontdek een ander’. De voorstelling werd in deze recensie van de Theaterkrant “een prachtige, donker-komedische en poëtische vertelling” genoemd.

Blijf op de hoogte